MSG

Steve har varit på korvgrillning med sina studenter på Bunkern. På hemvägen handlade han, som den underbare sambo han är! Jag fick godis och jättegoda snacks. Efter att ha ätit några nävar upptäckte jag att snacksen innehöll MSG, natriumglutamat! Inte förbjudet i Sverige, men absolut något man inte bör äta som gravid...

Så om vår bebis föds med tre ögon och ADHD så vet vi varför! Skitsnacks! Stackars Steve, han ville bara vara omtänksam.

Fundering

Jag skulle verkligen vilja se hur det ser ut inuti mig. Magen är rund och spänd, men inte jättestor. Jag kan känna sparkar från navelhöjd ner till bäckenbenet, och från sida till sida. Verkar vara rätt stor plats därinne att göra volter på. Eller så är bebisen väldigt liten? Undrar hur det kommer kännas när hon får muskler? Än kan man bara se små knuffar från utsidan, inga rediga sparkar. Visade Emma idag, när vi fikade.

Terapi

Några timmars intensiv shopping piggar verkligen upp!

Mötte Emma på stan vid tolv, fikade chai-latte på Espresso House till ett och sedan drog vi igång. Bytte batteri i min klocka. Letade skor i flera skoaffärer. Provade kläder på Kappahl, men köpte inget där. Provade mer kläder på H&M och köpte massor. Ett par jeans, ett par svarta kostymbyxor, en rutig klänning, en blå långskjorta och en stickad tröja med polokrage. Sedan smink: puder, mascara och kajal. Rengöringskräm och ansiktskräm. Sedan var Emma tvungen att åka hem, medan jag fortsatte till Bergqvists skor och köpte Eccoskor. Dyra men sköna...

Var ganska skakig hela dagen, mådde illa som tusan. Steve fick hämta mig på vår busshållplats, annars hade jag nog klappat ihop och spytt. Men det var det värt! Nu har jag fräscha outfits och snygga långbrallor som kommer funka resten av graviditeten. Ska inviga rutiga klänningen imorgon, med gråa tights till. Ska nog skrämma upp ett par stövlar till den också, man får ju passa på innan benen svullnar...

Jump från ECCO



Morgondagens outfit - typ

Hormoner

Har drabbats av världens depphumör. Satt och kollade på MTV förut med katten i knät och tårarna bara rann. Nu är det lite bättre, ligger på sängen med datorn och TVn igång. Tror att det är hormoner, jag har ju inget att vara ledsen för.

Skit-progesteron!


Tankar om mat

Sitter och läser artiklar om anorexia inför ett arbete på jobbet. Usch vad hemskt! Tänk att ha såna hjärnspöken att man inte kan äta?

Här är det nog mer tvärtom, jag nojar ju som tusan för att jag inte äter så mycket längre. Ikväll ska jag laga en favoriträtt, chili con carne med nachochips och gräddfil. Jag skiter i illamåendet och halsbrännan, här ska moffas! Ska strax gå och handla, måste bara leta upp lite artiklar om depression först. Inte till mig, till arbetet!


Härlig helg

Ännu en jobbvecka är avslutad, alltså en vecka närmare jul! 16 veckor kvar dock, fast en ledig, så 15 jobbveckor. Det är ju ingenting!

Igår var jag så slut att jag faktiskt la mig redan kl 20.20. Åt lite flingor, kollade på Sagan om Ringen, surfade, spelade mobilspel och somnade vid nio. Härligt! Steve var ute på äventyr och kom hem vid ett, då var jag ganska medvetslös. Hade svinont i sidan hela dagen igår, fick gå och hålla handen mot sidan som stöd på lektionerna. Kan tydligen vara livmodern som stretchar. Skitjobbigt var det i alla fall. Så det var väl inte så konstigt att jag var trött kanske...

Har planerat in en del jobb i helgen, och ska dessutom vara ensam hemma! Steve åker till Kristinehamn på Stadsracet med några kompisar. Jag bara orkar inte följa med, det är dåligt väder och jag ska inte dricka sprit så för min del blir det inte så party. Ska stanna hemma och ta hand om min kropp istället, behöver nog vila lite mer än jag gjort i veckan.

Just nu sitter jag i sängen och kollar på So you think you can dance. Snart ska jag sätta igång och planera upp ett svenskavsnitt utifrån Sandor/Ida, som min åtta ska läsa v 37. En mycket bra bok! Lagom tonårspinsam. Efter det ska jag rätta sjuornas diagnoser i svenska och engelska. Föräldramöte på onsdag, skulle vara skönt att kunna presentera resultatet då. Om jag hinner.

Imorrn kommer Emma hit för lite efterlängtad shopping. Jag är så sugen på nya skor, smink, kläder mm så jag snart svimmar! Det känns konstigt nog mycket viktigare att vara fräscht klädd nu när jag är med barn än när jag inte var det. Fast det är klart att det är kul att vara snyggt klädd nu när jag inte är tjock längre... Magen är också under kontroll, den är bara hård och elegant än så länge. Armar, ben, rygg och kinder har smalnat av synligt. Det känns verkligen som om lilla Knyttet suger åt sig min övervikt. Nu går jag inte ner nåt mer i vikt heller, men hon blir tyngre och tyngre. (Jag har ju inte gått upp nåt heller, men står i alla fall still.) Så egentligen går jag ner i fett och upp i bebis. Kan inte säga att jag deppar över det, det var väldigt skönt att prata med nya barnmorskan som inte heller var orolig.

V 23+0 (24)

Oj vad tiden går! Hinner verkligen inte blogga i veckorna. Men jag är lycklig! Inatt hände det en frän grej, magen växte märkbart. Den är mycket större idag än igår. Men lilla tjejen har fått jobba för det, hon låg och töjde i flera timmar.

Babyfakta:

I början av denna vecka är fostret 21 veckor gammalt. Man vet nu att fostret kan höra, eftersom det reagerar olika på olika ljud. Höga ljud får till exempel fostret att hoppa till. Nu blir fosterrörelserna allt mer kontrollerade efterhand som nya nervtrådar kopplas samman i nervsystemet.

   Nu utvecklar fostret också smaksinnet. Vad barnet gillar och ogillar för smaker hänger samman med vad mamman äter.

   Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Mammafakta:
Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna.  Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

   Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Egna tankar:

Det är fullt skubb i magen i perioder, hon sparkar så det syns på utsidan ibland. Eller så vänder hon sig och spänner ut min mage så jag känner mig som ett resårband. Har känt av sammandragningar då och då, magen blir stenhård! Huden stramar lite också, men jag smörjer med olika krämer och hoppas slippa bristningar.

   Annars mår jag bättre och bättre. Det går bra att äta, även om jag mår illa och har halsbränna varje dag. Stoppar i mig extra frukt och risifrutti varje dag på jobbet. Har simmat tre gånger sen förra veckan, känns jättebra!

 

Looking bigger!

 


Helgjobb

Det är faktiskt himla kul att vara igång och jobba igen. Har kommit på att jag mår bra av att ha mycket att göra, får mer gjort då. Eleverna är gulliga som vanligt, och tycker att det är lite spännande med min mage. Fast jag märker att jag blir trött och yr framåt eftermiddagen, när man har stått upp flera timmar och haft lektioner. Ska ordna fram en stol och hålla hov vid katedern istället.

Tyvärr har det gått åt fanders med vikten. Trots att jag ansträngt mig för att äta mer och med mer kalorier så har jag tappat tre hekto till, sammanlagt sju kilo. Så på tisdag ska jag be om ett läkarbesök. Det var dealen vi gjorde jag och barnmorskan. Jag kanske har brist på något som gör att jag inte har någon aptit och mår illa. Kan ju vara bra att få reda på det i så fall! Bara det inte skadar mitt lilla Knytte...

I helgen har jag fått massor gjort, har rättat diagnoser, planerat engelskprov, skrivit en novell och planerat en svenskuppgift till åttorna. Ska fortsätta idag med mer diagnosrättning och skriva ett facit. Det låter nog tråkigt, men är enkelt och kul. Uni blir dock lidande, vet inte hur jag ska hinna klart med uppgifterna dit!

V 22+0 (23)

Knyttet har blivit en hel vecka äldre! Idag är hon exakt 20 veckor gammal i magen, även om man räknar två extra veckor totalt.

Babyfakta:
Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.
   Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

Mammafakta:

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter. Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Egna tankar:

Min mage börjar bli bollformad och jag känner mig verkligen gravid. Den lever sitt eget liv, ibland mjuk och ibland stenhård. Det är mysigt att känna bebisen sparka och jag pratar mycket med henne. Hon lever om mest på eftermiddagen och kvällen, när jag blir mer stillasittande. Idag, när Steve kom hem, låg han och lyssnade på hennes hjärta och kände sparkar mot kinden. Då kom det en tår... på mig alltså.

För övrigt tycker jag inte att det är så kul. Pratade med barnmorskan om vikten igår. Jag vill så gärna inbilla mig, att jag egentligen kan äta obegränsat och bara låtsas må illa. Men tyvärr. Försöker äta goda saker även om jag inte är hungrig. Och det har gått ganska bra, lite problem på kvällen bara. 

Magen v 22+0, kvällsbild

 

 


Gnällperioden över

Nu är jag igång! Full av energi och en känsla av att allt ordnar sig. Ångesten har lättat lite...

Pratade med barnmorskan igår, och hon var orolig för mig. Så nu har jag fått order att äta lite och ofta, och försöka lägga på mig. Helst ska jag upp sex till nio kilo innan bebisen är i v 33. Det är tio veckor dit! Ska kämpa! Sen har jag fått order att sluta stressa och vara duktig, utan jag ska bara vara. Flyta omkring och ta det lugnt. Och det kändes väldigt bra att få höra...

Ska höra av mig igen nästa vecka och berätta hur det gått. Har jag inte ökat i vikt då så blir det läkarbesök och tester.

Idag har jag haft en enda lektion. Sedan åkte jag till badhuset och simmade 500 meter på min långrast. Det kändes hur lyxigt som helst att lämna skolan och bara tänka på mig. Sedan har det varit möten hela eftermiddagen. Har lite jobb att fixa med här hemma, men först ska jag vila. Känner hur illamåendet sakta stiger upp i halsen. Har redan städat en del i lägenheten, så Steve får göra resten.

Trött

Första dagen med eleverna och jag är ganska trött. Men det har gått bra, de verkar trevliga. Imorgon ska vi ut i skogen med dem och leka lekar. På onsdag drar det igång på riktigt, då har vi vanliga lektioner.

Det har varit en del kommentarer om magen idag, niorna vill gärna klappa på den... Det har jag ingenting emot (så länge de frågar först). Åttorna vet ingenting än så länge, jag vet inte riktigt hur jag ska berätta för dem att de kommer få vikarie igen i vår. Det känns lite dumt.

Nu känner jag mig rätt hängig, har kräkts för första gången under graviditeten. Känns som lite sent att börja kräkas nu, hoppas att det bara var en engångsföreteelse. Lilla bebis mår nog bra i alla fall, hon levde loppan för en stund sedan så magen vibrerade.

Idag har jag försökt äta mera, kanske var därför jag spydde? Fick i mig flingor och mjölk till frukost, en liten portion makaroner och två köttbullar plus lite pastasås till lunch. En bit äppelpaj, en kopp choklad och en banan utsträckt från kl ett till fyra. Skulle ha ätit middag för en stund sen men spydde istället. Ska göra gröt när magen slutat värka. Usch...

Imorgon ska jag ringa barnmorskan och kolla läget i alla fall, det känns inte normalt att äta så lite som jag gör. Man blir ju rädd att bebisen inte ska få det den behöver...

Sucky

Jag känner mig grinig och deppig. Vet inte om det har med hormonerna att göra, men jag känner inte igen mig själv. Så fort Steve säger nåt som inte passar mig så blir jag sur. Och klängig. Känns jätteskumt!

Som förut idag, när jag blev besviken för att vi inte skulle äta middag ihop eftersom han var med en kompis och shoppade och skulle äta med honom. I vanliga fall hade jag bara tyckt att det var kul för honom, men nu suckade jag och tyckte synd om mig själv. Det är massa såna saker hela tiden, som att jag tar allting som en personlig skymf.

Fast jag kanske bara är trött, det har varit långa dagar på jobbet och jag är ju inte riktigt van än...  Hoppas att det blir bättre imorgon. Nu ska jag sova, ska ta skolfoto imorrn!

Jobbigt

Magen är uppblåst och jag är fortfarande proppmätt efter middagen för tre timmar sedan. Har nästan spykänslor. Det känns som om jag varit på världens största julbord och blivit tvångsmatad med käpp. Men jag åt bara en Dafgårds färdigrätt...

Jag vet att magsäcken har krympt i takt med att bebisen växer, men det här är ju löjligt! Tur att hon sparkar så jag vet att hon mår bra. Bebisen tar ju den näring den behöver, resten går till mig. Men eftersom jag inte kan äta så mycket så har jag börjat äta mer kaloririkt, t ex smör, juice istället för vatten osv. Idag blev jag så himla less när jag vägde mig och hade gått ner ytterligare två hekto. Det är därför jag har frossat och proppat i mig denna jättelika mängd mat! En sketen färdigrätt!

Det är så konstigt och tråkigt att inte vara sugen på mat, jag som älskar mat! Det enda som jag vill ha är äpplen, och det kan man ju inte leva på...

            
Nono!                 Yesyes!

Färdig

Så här blev förresten den uppiffade fåtöljen, kolla skillnaden!


Känner mig nöjd med resultatet...

Individuellt

Idag behövde jag inte gå till jobbet, vi har individuellt arbete. Skönt att slippa gå upp tidigt! Mår lite taskigt, tyvärr, fick ont i halsen igår och känner mig allmänt trött och snuvig. Hoppas att det släpper tills imorgon.

Jag och Steve var på bio igår, på Bruno. Skoj film, men hade nog förväntat mig mer. Fast kul med en svensk i leading biroll. Steve var chockad över alla bögskämt och nakna manliga underliv, jag tyckte att det var kul! Synd bara att man inte vet vad som är äkta och vad som är falskt. Jägarna tror jag var äkta, och gay-omvändaren.

Idag ska jag nog bara ta det lugnt, plugga lite och förbereda lektioner. Har en grovplanering i huvudet av vad jag vill börja med i klasserna. Ska ju försöka samla material till betygssättning så fort som möjligt, eftersom jag inte vet hur länge jag kommer stanna på jobbet. Som det känns nu så kan jag jobba hela terminen ut, nu när pendlingen är fixad, och mitt schema är luftigt. Men allt kan hända...

V 21+0 (=vecka 22)

Tänkte återuppta redogörelserna för vad som händer i magen vecka för vecka. Helt ärligt så är det inte mycket! Bebisen växer mest...

Babyfakta:

I början av denna vecka är fostret 19 veckor gammalt. Det väger 300-400 gram och är ca 26 cm långt från huvud till fot. Nu är det full aktivitet som gäller och det är fortfarande gott om plats i livmodern – så fostret tar ut svängarna ordentligt. Eftersom omgivningen består av vätska så är rörelserna mycket mer graciösa än vad de kommer att vara efter födseln när tyngdlagen omöjliggör vissa av rörelserna eftersom musklerna då inte är tillräckligt starka. Men i livmodern praktiseras både volter, boxning och sparkar.

Mammafakta:

Vissa kvinnor har vid denna tid problem med svullna händer och fötter. Att vara så aktiv som möjligt är bra och hjälper cirkulationen. Att ligga eller sitta med fötterna högt kan också hjälpa. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning.

   Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu 16-18 centimeter.


Egna tankar:

Det sparkas och snurras ordentligt i magen nu, i perioder. Har fortfarande inte vant mig utan stönar till varje gång hon träffar en nerv. Lite jobbigt när man kör bil och bebis vill vända sig... Imorse sparkade hon katten som låg på min mage, han blev lite fundersam :)

   Har inga problem än med svullnader, men ska beställa hem stödstrumpor ändå. Vi står och går hela dagarna på jobbet så det kommer nog vara skönt att ha på sig. 

   Mat är fortfarande äckligt och trist, och jag mår illa i perioder. Men vikten står still i alla fall, går inte ner något mer!

Veckans magbild, lite suddig.


I'm a surviver

Första dagen på jobbet är avklarad! Trött som tusan, mosig i huvudet, men klarade det galant!

Vi pendlade ihop imorse, så nu vet jag var Strandskolan ligger. Funkade bra, det tar en halvtimme att köra från Karlstad ungefär. Var himla trevligt att träffa alla på jobbet igen. Dessutom ringde jag barnmorskan i Kristinehamn och bokade en tid hos dem. Fast de har också massor att göra så får se om jag kan gå där. Fick en tid i mitten av september i alla fall.

Imorrn åker jag och Ingela kl sju! Lite tidigt, men skönt att vara i tid ändå...

Mysigt!

De sista dagarna på sommarlovet har varit så himla mysiga! Nu kommer jag från ännu ett besök i Kristinehamn, Izabelle fyllde sex år och bjöd på tårta och bullar. Mmmmm... Den familjen är den som jag känt längst i Kristinehamn, blir åtta år nu i höst. Börjar kännas som gamla vänner :)

Träffade på Petra, hon som skrev boken jag korrläste i början på sommaren. Nu är den färdig och utgiven, och helt fantastisk! Nästa helg är det releaseparty, jag vill verkligen dit. Boken kommer säljas i olika inredningsaffärer, och jag lovar att den är både läsvärd och vacker. Så om ni snubblar över Romantiska hem och Inspiration i vitt så bläddra fram till tack-sidan så ser ni mitt namn! Coooolt... Köp den gärna också!

Hela dagen har varit trevlig. Vi vaknade hyfsat tidigt och åt frukost på sängen. Sedan mötte jag Emma på IKEA och vi handlade saker till fåtöljen. Nu är jag nöjd. Den har fått ett mörkbrunt överdrag, randiga kuddar i vitt, beige och grått och en svart fotpall i fuskskinn. Valde mellan en vit tygpall och den svarta, men föredrog en som går att torka av. Fikade en härlig jordgubbscheesecake också.

Nu sitter jag i sängen och slökollar på MTV och bloggar. Har strukit en T-shirt till imorgon och plockat fram jobbnycklarna och fäst dem på ett nyckelband att ha runt halsen. Tänkte inte ha fickor imorgon. Kvart över sju ska jag köra till jobbet, med två samåkare. Starten på mitt nya bekväma liv. Nu ska jag strax krypa i säng...


 

Gårdagen

Dagens bästa: MOA HÖRDE AV SIG! Och hon har fått jobb i Stockholm så från och med nu har vi en häftig kompis i Stockholm! (Här kanske jag borde deppa lite över hur tomt det kommer bli, men vi har inte riktigt den stilen. När jag berättade att jag var med barn svarade Moa typ: "Grattis! Då har vi fyllechaffis ett år!" Fast det är klart att det kommer bli tomt...ensamt... Men en kompis med lägenhet i Stockholm är inte fy skam det heller! Och man kan ju ringa och chatta.)

Håller redan på att planera när man kan åka och hälsa på, hon kanske behöver komma i ordning lite först. Och jag vill gärna ha lön innan! Tänk vilka fräna mammakläder jag kommer hitta där! Och vi måste hänga på Stureplan, för det gjorde alltid jag och Nett när vi var unga och hippa. Fast kommer man in nånstans med gravidmage? Nu går den ju inte att dölja... :)

Resten av dagen var också bra! Var på stan en sväng och letade kuddfodral till den skogsgröna fåtöljen. Hittade inga. Inte ens Indiska har enbart kuddfodral längre. Men köpte en duk i alla fall, och gipspluggar och presenter till Izabelles kalas. Gick loss på Panduro, blir nog bra!

Sedan kom Jossan och lilla Clara, sju månader, på fika. Bullar! Fick höra massa intressanta saker om bebisar. Clara är jätteaktiv, hon står och kryper och är inte still en sekund. Steve lånade ut Poppes gamla lära-gåvagn till henne, hon blev superglad. De tog med vagnen hem, perfekt! En sak mindre att städa!

På kvällen åkte vi till Torgfesten i Kristinehamn och kollade på band. Middag först på Träslottet, tog en pasta för 69 kr! Skönt med vettiga priser. Tror att alla var nöjda med maten, så kan rekommendera stället. Vi missade tyvärr Noice, men såg Nanne Grönwall och 250 kg kärlek. Sedan var jag ganska matt i blodet, magen spände, ryggen och fötterna värkte och det fanns bara långbänkar att sitta på. Så vi packade ihop oss och drog hemåt redan vid tolv. Stötte på mitt ex på vägen till bilen, det kändes som att träffa en gammal kompis. På hemvägen ringde Mikaela, en annan gammal kompis som jag nästan tappat kontakten med. Så nu är vi back in business, ska träffas och luncha så fort vi kan. KUL!!!

Sammantaget hade jag en kanondag igår!

Höstplaner

Min jobbarkompis Ingela ringde precis och vi smidde planer för bilpendlingen i höst. Det verkar bäst att jag också är med och kör varannan vecka, när vi inte har dagis. Hoppas att Steve är med på banan också! Annars kanske det är dags att skaffa bil nr 2???

Jag ska i alla fall köra måndag och tisdag nästa vecka, spännande! Vi är bara tre stycken, Ingela och Johan bor i Forshaga och så jag i Karlstad. Ska åka redan kvart över sju, Johan börjar åtta och vi halv nio. Känns lite spännande...

Ska bli kul att prata mer med Ingela i framtiden, hon har jobbat på lite olika ställen så vi har inte blivit så tajta. Sen var hon barnledig för två år sedan och kom tillbaka till jobbet två månader innan sommaravslutningen. Och sedan var ju jag tjänstledig hela förra läsåret. Men nu har vi fyra månader på oss att prata, ska bli trevligt att få bebistips från ett proffs. Ja, hon har ju en egen liten trollunge hemma. Ännu en bra sak med att börja jobba!

Nu ska jag baxa mig iväg till datasalen och börja skriva på lingvistikuppsatsen. ÅH VAD ROLIGT!

Coolt datum

Idag är en speciell dag. För numerologer lär det vara julafton. Idag finns nämligen alla siffror i talordningen med nästan i rätt ordning:

Kl 12.34:56 den 7/8 år -09

Undrar om nåt magiskt hände den sekunden?

Barnfri långhelg

Första barnlediga helgen på en månad! Pga vissa justeringar av hämtningar och lämningar så har vi haft Poppe tre helger på raken. Inte för att det spelar nån roll, på sommaren är ju alla dagar lördagsaktiga. Men nu när Steve börjat jobba igen ska det bli skönt att vara lediga ihop, och ladda inför nästa vecka. Då börjar jag jobba, första gången på 14 månader. Ja, förutom extrajobben då, och pluggandet. Måndagen den 17 augusti dyker eleverna upp. Det ska bli både trevligt och pirrigt att träffa dem. Jag är ju inte på topp rent orkesmässigt, humöret är lite si och så och jag blir utmattad fort. Hoppas att de kan ta hänsyn till mig, och att jag inte jobbar ihjäl mig.

Våra romantiska planer för helgen är att - jobba! Han sitter med sina experiment tror jag, och jag ska skriva uppsats i lingvistik. Det går så segt så jag kräks! Men bara jag kommer igång ordentligt så kommer det gå fort, det vet jag!

Vi borde kanske hitta på något mysigt också, kanske kan gå ut och äta middag? Nu är lägenheten i princip fixad, förutom kökstapeten, så man får inte panik över alla saker längre. Äntligen! Har förresten löst problemet med de skogsgröna dynorna i fåtöljen, kastade över ett mörkblått överkast så att de inte syns. Nya överdrag till prydnadskuddarna och vi är i hamn! Det är ju praktiskt att ha ett överdrag med tanke på liten hårande kisse och kräkande baby, klä om den får bli ett senare projekt!

High and low

Dagens oväntade höjdpunkt: Hittade en öronlappsfåtölj på Solareturen, fick den för drygt 300 kr! Har letat ett tag men till och med begagnade fåtöljer är svindyra. Fast den här har hemskt tyg på kuddarna, men det kan man ju klä om. Ska fixa en fotpall till den, Indiska har gulliga. Jag gillade att den var rejäl, urskön att sitta i och av flätad korg eller bambu.


Fina fåtöljen och fina killen. Men allvarligt talat - skogsgrönt tyg?!

Dagens ännu mer oväntade lågpunkt:
Katten drog in en fågel igen och droppade blod på halva köksgolvet. Sedan ut på balkongen med den fortfarande levande, darrande pippin där han långsamt åt upp den. Hela fågeln! Fullvuxen sparv! Fanns bara några fjädrar kvar efteråt. Sedan var han proppmätt och däckade på mattan i hallen med magen i fyra hörn.


Samson och nya Pip (huvudet är i hans mun). Blodet droppar...

Härlig morgon på riktigt

Igår gnällde jag ju över hur morgonsur Poppe är. Tänkte bara berätta om imorse för att balansera lite:

Tio över sju galopperade han in till mig i sovrummet och kastade sig under täcket. "Sch, lömma pappi!" (= Tyst, jag gömmer mig för pappa.) Men pappa hade parkerat sig på toan och dök aldrig upp, så efter en stunds viskande och fnissande började vi kolla på barn-TV istället. Sedan på med kläder, ut genom dörren och jag stod kvar på gatan och vinkade tills bilen kört iväg. Inga tårar, skrik eller gnäll.

Han är rolig, Poppe, när han inte är trött alltså. Det går oftast att resonera med honom när han inte vill göra det vi vill. Han blir nog en smart unge... Nu pratar han så bra också, fast har börjat säga "titt" istället för titta, mycket irriterande!

Nu ikväll hade vi det supermysigt, trängde ihop oss alla tre i gästsängen i hans rum och läste saga. Sen la Poppe sig i sin säng och vi låg kvar tills han somnat. Efter en del viskande: "Kicki... titt!" "Pappa, vaken?" och blinkande med ficklampa.

Nu sover han gott, jag ligger i sängen med härliga laptopen och Steve jobbar. Bebisen sparkar lite försiktigt då och då, den har varit lugn och go idag.

Bagaren

På semestern i Falkenberg köpte Steve boken "Den hemlige kocken" med förteckningar över alla tillsatser som finns i halvfabrikat mm. Som att Kalles kaviar med ägg inte innehåller ägg, utan 21 kemiska tillsatser för att skapa äggsmak.

Efter att noga ha läst boken bestämde sig Steve för att sluta köpa bröd. Istället skulle han baka eget rustikt lantbröd med tjock, hård skorpa. Förra veckan, mitt i renoveringen, gjorde han ett första försök:

  • Blandade en påse skrädmjöl (fullkornshavre) med vatten, jäst och salt. Bakade ut en pyttig limpa som inte jäste alls och såg ut som lera. Funkade ok nybakad, men kunde användas som batong dagen efter.
  • Steve funderade, vad hade gått fel? Han googlade och lärde sig att skrädmjöl har för dålig egen jäskraft, lite vetemjöl måste till. (Hans besserwissriga sambo hade sagt samma sak, men vem lyssnar på henne?)
  • Steve botaniserade i Icas mjölhylla och valde fullkornsvetemjöl och dinkelmjöl. Mer jäst, salt och vatten, samt en matsked socker för att boosta jästen - nu skulle det väl lyckas?
  • Han blandade vetemjölen med skrädmjöl och knådade fram två mjuka limpor som jäste perfekt. Men hur skulle det smaka?
  • Resultatet blev över förväntan! Knaprigt, saltigt bröd, helt utan tillsatser. Steve var mycket nöjd och mumlade kommentarer som: "Det var ju inte svårt", "smakar bättre än köpt", medan han sänkte macka efter macka efter macka...
Själv åt jag tre stycken liggande i sängen sent på kvällen. Ljummet bröd med smör och ost, mmm... Fast sen fick jag gaser och halsbränna, så nån mer nattätning blir det inte för mig. Hoppas att Steve orkar fortsätta baka, det är ju ingen poäng med att bara göra det en gång? Om man vill leva sundare, menar jag?

Check!

Graviditetslängd: 20+0
Viktuppgång: Ner sex kg, - 2,5 kg sedan inskrivningen v 10+6
Fosterstorlek: Ca 300 g, drygt 20 cm lång
Kön enligt UL: Flicka
Totalvikt foster mm: Ca 1 kg
Fosterrörelser: Första gången när jag såg Harry Potter på bio, v 18+5.
Beräknad födsel: Onsdagen den 22 december.

Ska till MVC i v 25, då ska magen mätas för första gången. Ett gammalt knep för att kolla fostertillväxten, man mäter från bäckenbenet till livmoderns högsta topp och för in resultatet i en standardkurva. Kan vara bra för att se att magen och bebisen växer som de ska, utan att kolla med ultraljud hela tiden. Sen kollar man blodtrycket, och det är jag glad för eftersom vi har havandeskapsförgiftning i släkten. Vore inte kul att få det! Antar att man kollar vikten också, men vid det laget har jag säkert börjat gå upp.


Kavalkad

DET ÄR SLUT PÅ FÖRSTA HALVLEK! Idag har jag varit gravid i exakt 20 veckor! Bara 20 kvar...

Här kommer en bildkavalkad över magutvecklingen från v 10 till 20, förutom v 15 för den hittar jag inte. Kanske togs med Stefans kamera? Äh, det hände ändå inget speciellt då...


v 10, v 11, v 12, v 13,

v 14, v 16, v 17

v 18, v 19, v 20
Jag är inte sams med redigeringsprogrammet på nya datorn, ska försöka fixa bilderna åt rätt håll!
Det går att se en viss utveckling, från spetsig mage i vecka 14 till rundad i v 19. Storleken är ganska konstant, men jag antar att det beror på att jag har tappat några kilo magfett. Nu är magen spänd och hård, och man känner livmoderkanten tydligt under naveln. Tror att min navel kommer börja puta ut om några veckor.


Skuldfri

Hade en härlig förmiddag på stan med Emma! Vi fikade på Espresso House på gågatan, lite saftiga priser, men studentrabatt. Pratade oavbrutet om allt och inget, det har hänt vissa intressanta saker rörande våra gamla klasskompisar på engelskan, men jag vill inte hänga ut någon här. Tar en stund att analysera dock...

Sen gick vi en sväng på torget och jag stötte ihop med två bekanta. Den ena har en dotter på sju månader och den andra är gravid med twins i v 24. Hon har blivit riktigt rund om magen! Min mage är ganska oförändrad sedan v 15, men det kan ju bero på att fettlagret minskat något! Har snart tappat sex kilo...

Efter en halvmeter torglakrits fick jag med Emma att prova barnvagnar. Usch. Är det normalt att betala 8000 kr för en låg, pluttig Teutoniavagn? Jag skulle vilja ha en lätt vagn som är lagom bred och ganska hög. Brio är okej, men den känns för liten. Vi kommer ju få ett stort barn, det kan jag nästan svära på! Hittills leder Emmaljunga med hårdlift, den är som en skön säng för bebisen. Ska satsa på en fräsch begagnad vagn, finns en del på Blocket.

Steve hade varit på Gyllene Måsen, och plockade upp mig på vägen hem. Perfekt! Jag körde o han smaskade hamburgare. Sen skulle han på föreläsning och jag till bibblan. Jag hade en del otalt med dem, de skickar ut påminnelser om böcker jag redan lämnat tillbaka. Plus att jag fått en straffavgift för en väldigt försenad bok. Men nu är skulden löst, 200 kr för en bok som jag dessutom var tvungen att låna om! Grrr... Men de andra böckerna var i alla fall återlämnade. Ska aldrig mer vara sen!!

Nu är jag hemma igen och behöver sätta igång med något. Hittade en spindel och en tvestjärt i sovrummet igår, kanske dags att städa? Resten av lägenheten har börjat ta form, det är så himla mycket fräschare nu. Ska bli sååå skönt när allt skräp är borta och alla småsaker fixade. Bara att hugga i!

Bebisen har inte sparkat nästan nånting idag, men hon vrider sig som en orm i magen. Kanske byter läge?
         
Favvovagnen                             Dyra pluttvagnen

"Härlig" morgon

Av olika anledningar (laptop i sängen) kunde jag inte somna igår. Tror jag släckte vid halv tre. Eftersom jag har semester så ville jag gärna sova lite längre imorse, men det kan man ju glömma...

Tror att vi har lyckats få mellansveriges morgonsuraste unge, Poppe alltså. Steve väcker honom mjukt, han illvrålar att han vill hem till mamma. Steve lockar, pockar, leker, skrattar, skojar och är bara helcool och rolig. Poppe får psykbryt och storgråter för minsta lilla. Kan inte ta av sig pyjamasen, kan inte klä på sig, vill leka med bilarna, vill till mamma osv osv. Jag hade tyckt mer synd om honom om det hade varit äkta, men det är det inte. Då och då glömmer han sig och blir pigg och gapskrattar. Sedan kommer han ihåg att han är sur och börjar vråla igen. Det är en cirkus här på morgonen.

Antar att det är en fas i trotsåldern, han var bra mycket enklare förra året. Dessutom är han inte van att gå upp tidigt än, har fått sova ut på morgnarna under sommaren. Sen misstänker jag att han blir mer bortskämd hos sin mamma, att hon gör precis allt för honom. Så sammantaget får jag lätt magont på morgnarna när han ska till dagis, det är skitjobbigt.


Poppekompis!

Blandat

Ligger i sängen i mitt nya Hello Kitty-nattlinne från Ullaredshoppingen. Filosoferar lite, läser bloggar och känner bebisen sparka. Det är mysigt och creepy på samma gång, tänk att det växer ett barn i mig...

Känns lite deppigt att sommaren går mot sitt slut. Fast det har varit härligt, hela året har varit overkligt bra. Men allt går mot sitt slut, snart dags att börja jobba igen. Det ljuva livet byts mot stress och ångest. Hoppas att det inte blir så mycket tjafs i arbetslaget, och att eleverna är normala. Jag inser ju att mycket kommer förändras i höst, särskilt som jag är så trött redan nu. Jag kommer inte kunna springa runt och serva eleverna lika mycket som vanligt. Kommer satsa på att hålla mig flytande och sätta rättvisa betyg, men mer blir det nog inte. Orkar inte med massa extragrejor. Man är lärare, inte lektant!

Vet inte riktigt hur mitt sociala liv kommer se ut heller, nu när det verkar som om älskade Moan stannar i Stockholm. Hon har chans att få behålla sitt sommarjobb, och verkar trivas bra där. Men det är bara hörsägen, vi får se vad som händer. Ska man se det positivt så är det ju alltid fränt med en kompis i Stockholm! Hör av dig, Moa, har försökt ringa dig!

Jag har ju Emma kvar nästan nästgårds, och Pernilla som ska flytta till Karlskoga. Jag kommer nog ha fullt upp! Sen är jag ju lat som en sengångare också, och kommer säkert vara utmattad efter jobbet. Fast har planerat att simma en gång i veckan i Kristinehamn, efter jobbet. Behöver röra på mig och nu när foglossningen blivit bättre så tänker jag simma så länge jag kan. Det är ju så skönt! Och det räknas som friskvård så kommunen betalar.

Jag har fruktansvärt mycket att göra den här veckan, men absolut ingen ork. Skulle helst vilja ligga i sängen hela dagen. Och äta bullar! Har hittills gått ner 5,7 kg i vikt, och gått upp noll. Bebisen väger runt ett kilo inklusive allt, så egentligen har jag tappat över sex kg fett. Mår fortfarande illa i perioder och är osugen på mat, men det har blivit mycket bättre. Har börjat äta bra saker för bebisen, t ex vitaminer, folsyra och järn. Tar tranbärstabletter mot urinvägsinfektion. Äter fil och yoghurt för att få i mig kalcium fast jag tycker att det är vidrigt. Om jag bodde själv skulle jag leva på mackor och gröt, pulversoppor, frukt och bullar. Inget svårlagat! Tur att jag har Steve och Poppe så kosten blir mer sammansatt. Ikväll fick jag t ex kladdkaka! (Kakao är en rostad böna. Smör innehåller kalcium= bara nyttigheter!)

Nu ska jag försöka sova, ska fika på ett mysigt café med Emma imorrn, nice... Godnatt!

 

Spark

Idag är det v 19+5 och bebis har för första gången sparkat så pappa kände det. Eller buffat, men han kände det tydligt i alla fall. Nu är det verkligen på riktigt! Hon sparkar väldigt oregelbundet, ibland flera gånger på raken, sen ingenting på några timmar. Fast det beror antagligen på att hon sparkar inåt min kropp eller i moderkakan då. Eftersom hon sparkar på samma ställe så är det lätt att veta vad som är spark och vad som är pruttgas. Hennes ben kickar mig några centimeter under naveln, och armarna boxar nån decimeter åt höger. Hon verkar ligga tvärsöver magen, inte med huvudet uppåt. Undrar när hon börjar vrida sig? Än så länge är det gott om plats därinne, för nån som är femton centimeter lång alltså. Men när hon blir större borde hon tryckas uppåt i magen tänker jag...


Kom an bara...

Helgen

Jag har varit i Finspång i helgen och hälsat på Bibbi! För första gången, trots att hon bott där ett år. Dåligt av mig, men skönt att det blev av.

Åkte från Kristinehamn med en tjej som heter Anna och hennes hund. Vi hade jättetrevligt i bilen, skrattade och pratade och svor åt idioterna i de andra bilarna. Skönt att träffa någon likasinnad... Hemma hos Bibbi grillade vi och satt ute i det fina vädret länge. Hon hade flera kompisar där, så det var skön stämning. Bland annat en tjej som fått barn i februari, som jag fick bra tips av. T ex rekommenderade hon en Emmaljunga-barnvagn, för de är högre än andra. Hon var lika lång som jag.

Häftigaste händelsen var att jag fick köra en cool, midnattsblå Mazda cab! Killen som ägde den ville bli hemkörd av nyktra mig, så vi klämde in oss i framsätet, jag, han och Bibbi. Det var riktigt tufft att mullra fram på gatorna i 30 km/h. Kändes som om det gick fortare för bilen var så mjuk att köra. Fast jag var livrädd att nåt skulle hända. Dyyyr bil! När vi kom tillbaka skickade vi sms att bilen var okej, så killen kunde sova lugnt...

Kom inte i säng/soffan förrän 04.20 och sov till nio. Fast blev bryskt väckt flera gånger av Annas och Bibbis hundar som körde nosen i ansiktet på mig och vispade med tungan. De kan inte ha sovit mycket! Annas hund sov lite i soffan under en filt när vi kollade på film på förmiddagen, supergullig!

Det är så skönt att det går att leva livet trots stor mage och utan alkohol. Kan inte säga att jag saknade att dricka sprit, jag har kul ändå. Och som nykter har man bättre koll, är trevligare och kan köra bil! Bara fördelar.

Bebisen har börjat sparka mer och mer, fast i perioder. Ibland träffar hon en nerv, men för det mesta killas det bara. Längtar tills det känns från utsidan så Steve kan vara med och känna!
 
Sån har jag kört!!!              Liknande jyckar som de jag umgicks med.

RSS 2.0