V 22+0 (23)

Knyttet har blivit en hel vecka äldre! Idag är hon exakt 20 veckor gammal i magen, även om man räknar två extra veckor totalt.

Babyfakta:
Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.
   Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

Mammafakta:

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter. Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Egna tankar:

Min mage börjar bli bollformad och jag känner mig verkligen gravid. Den lever sitt eget liv, ibland mjuk och ibland stenhård. Det är mysigt att känna bebisen sparka och jag pratar mycket med henne. Hon lever om mest på eftermiddagen och kvällen, när jag blir mer stillasittande. Idag, när Steve kom hem, låg han och lyssnade på hennes hjärta och kände sparkar mot kinden. Då kom det en tår... på mig alltså.

För övrigt tycker jag inte att det är så kul. Pratade med barnmorskan om vikten igår. Jag vill så gärna inbilla mig, att jag egentligen kan äta obegränsat och bara låtsas må illa. Men tyvärr. Försöker äta goda saker även om jag inte är hungrig. Och det har gått ganska bra, lite problem på kvällen bara. 

Magen v 22+0, kvällsbild

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0