Spree

Helgen har varit bra, inte så seg som den brukar nuförtiden. Vi kom iväg och handlade till Maja i lördags, köpte en liten åkpåse på Köpbarnvagn, där vi handlat vagnen. Den passade perfekt i babyskyddet och har hål i ryggen för säkerhetsbältet.

Sedan åkte vi till Bergvik och köpte en musikmobil till skötbordet, jättesöt! Handlade ett babygym också, enkel modell. Hittade söta pyjamasar och bodies på H&M, så nu är gumman välrustad.

Efteråt åkte vi in till stan och gick på Village Tandoori, vårt första restaurangbesök sedan Maja föddes! Det funkade hyfsat, hon vaknade och var hungrig precis när vi kom, och sedan turades vi om att hålla henne medan vi åt. Inte så romantiskt, inget hålla handen tyvärr. Mot slutet började hon skrika, så vi packade ihop oss kvickt.

Natten till söndag var jobbig, Maja vaknade och ville äta varannan timme. Kan vara tillväxtperiod, hon äter längre och kräks mindre just nu. Musikmobilen blev en jättehit, hon kan inte sluta titta på den och skrattade för första gången - hahaha med sin lilla babyröst när hon såg den. Vilken lycka för en liten tjej...

Idag har vi bara vilat, det är svinkallt ute och snöar så det blev ingen barnvagnspromenad. Ganska trist söndag, men skönt att få vara hemma allihop och mysa. Tyvärr var jag helt orkeslös efter natten så fick knappt något gjort.

Dagsplan

Vi ligger fortfarande i sängen och myser alla tre, jag med datorn i knäet, Steve med en Internet tablet och Maja sover tätt intill pappa. Vi har ätit frukost på sängen allihop (jag macka+choklad, S macka+te, M bröstmjölk) och planerar dagen. Maja ska bada, hon luktar gammal spya sedan natten. Sedan ska vi ner på stan och shoppa lite. Har ledsnat på att stoppa in argt barn i overall, så Maja ska få en åkpåse. Livskvalitet! Hon behöver nya pyjamasar också, de hon har börjar bli för små. Min stora flicka!


Myser på papis arm


Ikväll ska vi gå ut och äta för första gången sedan Maja föddes. Blir troligen indiskt, på Tandoori Village nere på stan. Hoppas på en lugn, skrikfri kväll. Ska bli kul att klä upp sig lite och vara romantiska som förr... Det är så otroligt skönt att slippa gravidmagen! Nu passar kläderna igen, jag väger fem kilo mindre än innan jag blev med barn. Ska ner några kilo till innan bröllopet, men det får ta sin tid. Inte bra att banta när man ammar, sägs det.


Vårt stamhak i Karlstad

Återträff

Igår hade vi första återträffen för oss mammor från avdelning 14. Hade bjudit in alla sju på lunch, men bara två kunde komma. Bättre lycka nästa gång!

Vi hade jättetrevligt i alla fall. Åt köttfärspaj med gaffel, med varsin unge på armen. De triggade varann att skrika, så oljudet var hysteriskt ibland. Maja skrek värst, Jenny hade henne i famnen och sin egen dotter Klara i knäet och kände sig som en tvillingmamma. Amandas dotter Ebba är en mammagris och vill helst vara i famnen hela tiden. Jag skulle nog bli galen om Maja inte kunde vara ensam och t ex sova i sin säng nån gång. Jag tog massa kort på bebbarna, men ska kolla med mammorna om det är ok att lägga upp dem här. Alla vill ju inte ha sina juveler på bild på nätet, det ska man respektera.

Undrar hur det hade gått om alla hade kommit? Vi hade nog fått äta i omgångar och passa varandras barn. Ha ett skrikrum där man kunde trösta sitt barn osv. Vi funderade på att ses på café nån gång, men det kan ju bli lite kaos nu när bebisarna är så små. Nio småttingar som skriker hysteriskt, åtta mammor, åtta vagnar/bilstolar... Kanske blir lite trist för alla runt omkring som inte får krama och pussa på mjuka bebiskinder mellan vrålen. 

Vi ska försöka ses hos Jenny nästa gång, hoppas att några fler kan komma då. Hon har ett helt hus att hänga i.

Vardagsromantik

Det gick bra idag, både med banken och faderskapet.

Banken: Vi hade bokat möte med en bankman på Handelsbanken. Visade upp alla papper på huset, våra tillgångar och lån och bad fint om ett huslån. Det var inga problem! Dessutom får vi låna hela summan, behöver inte ha någon handpenning alls. Mycket skönt! Han kollade upp vad huset var värt och värdet är högre än det pris de har begärt, känns också bra att vi inte gör ett galet köp. Maja sov sig igenom hela mötet.

Familjerätten: Soctanten som skötte vårt ärende var mjuk och försiktig och bad nästan om ursäkt för att vi var tvungna att komma dit. Jag gissar att folk i allmänhet tycker att det är irriterande att gå dit så hon motade väl Olle i grind. Hursomhelst, Steve skrev på faderskapserkännandet, två vittnen signerade, vi skrev på om gemensam vårdnad och sedan var det klart! Nu har Maja två officiella föräldrar... Hon sov fortfarande, förresten.

Efteråt åt vi lunch på Coffeehouse by George, hummerpasta och jordgubbscheesecake. Satt och höll varann i hand och myspratade om framtiden medan Maja sov i vagnen bredvid. Trött tjej det där!

Det känns som om vi har hittat vardagsrutinen igen, och fått tillbaka lite romance i livet. Vi kör fortfarande med frukost på sängen så ofta vi kan, bjuder varann på middag, ger nackmassage (Steve) och hånglar i köket. Jag var rädd att vi skulle tappa bort varann efter förlossningen, men det känns lika bra som vanligt.


Plättar på sängen härom morgonen <3

Imorgon

Imorgon är en stor dag: Maja blir sju veckor, vi ska anmäla faderskap och ha ett bankmöte om husköpet. Känns lite nervöst, jag är mest spänd över det förnedrande faderskapsbesöket på socialkontoret. Steve har ägnat kvällen åt att förbereda oss för bankmötet. Well, det är ju han som har cashen i förhållandet, jag bidrar mest med saftiga studielån!

Håll tummarna för att vi klarar av dagen! Ska ta på Maja mysdress och matchande napp så hon charmar bankmannen. Vem kan motstå en liten sjuveckors-prinsessa?

Imorgon åker Moa till Goa, lycka till och ha så kul! (Prata inte med främlingar, ät ingen okänd mat och försök hitta nån som heter Haha att gifta dig med.)

Första leendet

Jag har inte bildbevis, men vittne! Maja log idag för första gången! Hände när jag var och fikade med Sofia på uni, hon såg det också. Stort smajl i nån sekund. Hoppas det händer fler gånger nu...

Vi var på BVC idag, lilltjejen börjar bli stor - 4500 gram exakt. Hon går upp nästan 300 gram i veckan och ligger mitt på kurvan nu. Kanske börjar plana ut lite nu, och behöva mindre mat. Hoppas hoppas. Tror att hon är 56 cm lång, hon sprattlade så det inte gick att mäta riktigt. Det märks på kläderna, snart dags att byta storlek igen. Idag är Maja sex veckor och sex dagar, helt otroligt vad tiden går fort! Och ännu mer otroligt att hon är lika stor som en del nyfödda jättebebisar. Jag skulle aldrig klara att få ut henne så stor som hon är idag! Oceaner av smärta...

Just det, en annan nyhet: Vi bytte blöjstorlek från 1 till 2 idag, från newborn till mini. Maja är inte längre nyfödd även om det känns som så nyss vi fick henne. När hon var alldeles ny, innan jag ens fått henne i famnen, så viskade jag till henne: "Dig ska jag älska så länge jag lever." Och det är precis så det känns. En ofattbar kärlek <3

Framsteg

Nu när jag inte bloggar så ofta blir det att man samlar på sig "milstolpar" i Majas korta liv. Vi har t ex testat att mata med flaska, efter att ha handmjölkat ur en av tuttarna. Det gick fint, hon fattade precis!



Gav henne bara 70 ml och frös in resten. Sen fick hon amma tills hon blev mätt. Bra att vi kan hjälpas åt med matningen. Och bra att hon klarar att äta från flaska, särskilt om hon skulle bli sjuk och inte orkar suga på mig.

Maja har också fått en lekplats, ett täcke på golvet med leksaker.



Vi hade jätteskoj med alla skallror, speglar och bollar. Eller ja, Maja blev väl överstimulerad för hon somnade ganska snabbt. Men jag hade kul!

Sen har vi testat Babybjörn också, den funkar en liten stund i taget. Sen börjar hon gråta och vill ner. Jag får grymt ont i ryggen av den, behöver nog öva mera!



Och så har vi myst en massa, det är ju liksom det man gör med sin sexveckorsbebis...







Veckans chock

...stod CSN för! De vill att jag ska betala 2890 kr i månaden hela året. En liten ökning från 1400 som det brukar vara. Ska ansöka om nedsättning pga ändrad inkomst och hoppas att det blir godkänt.

En tänkvärd sak: När jag pratade med CSNpersonen så passade jag på att fråga om man kunde få uppskov med betalningen under föräldraledigheten:

- Nej, det kan man inte, svarade hon.
- Så då använder jag mitt statliga bidrag för att betala mitt statliga lån, slutledde jag.
- Ja.

Knäppt va? Men bara att tacka och ta emot.


Usch

Dagen började härligt: Poppe klagade på magont vid frukosten och ville inte äta. När han satt i soffan lite senare så frågade jag om han kände sig spyfärdig. Han svarade nej. Fem sekunder senare la han jättespyan Allan i soffan och på mattan... Steve tog hand om Poppe, jag skrubbade soffan och mattan, Maja illvrålade. It's a söndag morgon and my huvud värker.

Latte mama

Steve brukar kalla mig för lattemamma när jag fikar med en kompis eller tar en sväng med bebis på stan. Dock lite missvisande för jag dricker inte kaffe. En del te slinker dock ner, och bullar.

Idag har jag och Maja varit och lattemammat oss med lyxig lunchbuffé på Värmlands museum. Var där med en mammakompis, hennes sambo och deras mammakompis. Maja sov i vagnen hela tiden, hon älskar verkligen sin vagn. Det är skönt att komma ut och träffa folk, man blir ju lite isolerad hemma. Fast det räcker med en aktivitet per dag, är helt slut på eftermiddagen. Att bara sova fyra-fem timmar per natt sliter på mig...

Första mammapenningen

Yes! Här trillar det in kulor! Idag kom ersättningen för de första åtta dagarna på mammaledigheten, strax över 3000. Okej, man kanske inte blir rik, men fatta vad lyxigt att få betalt för att passa sitt eget barn. Sverige är bäst ibland...

Amningsråd

Tack för tipsen, Nett och Neta :) Det är jättebra att höra hur andra gör, själv tar jag en dag i taget här och lär mig på vägen. Blir nog en del misstag tyvärr...

Idag har jag dragit ner på amningstillfällena. Istället har jag kört med napp, promenad i vagn och babybjörn. Hittills har Maja bara spytt direkt efter matning, inte flera gånger efteråt. Underbart! Fast jag undrar hur mycket hon får i sig? Det är inte långa stunder hon tuttar, och brösten är fortfarande spända efteråt. Antingen äter hon väldigt lite, eller så har jag alldeles för mycket mjölk. Funderar på att pumpa ur och spara i frysen, men då ökar väl produktionen ännu mer. Kanske kan börja sälja mjölk? Fast inte så länge jag äter blodtrycksmedicin... Men sen, så gör man ju en god gärning för små för tidigt födda bebisar på avdelning 10. Dessutom får man låna pump gratis om man säljer mjölken.

Har insett att jag matar i Maja för min egen skull inte bara för hennes skull. En timme efter matning är brösten hårda som bollar och spänner och kliar. Och läcker. I natt när jag bytte på henne strålade mjölken ner från båda brösten samtidigt och blötte ner henne, skötbordet och blev en pöl på golvet. Fick luta mig över handfatet tills de slutade. Kände mig mer än vanligt som en ko. :) 




Normaaal!

Jag kollade blodtrycket idag, och det var normalt! 135/85, yihaa! (140/90 räknas som högt)

Tänkte beskriva en dag som mammaledig - fast "ledig" är inte en bra beskrivning:
  • Vaknade och ammade kl 6.00 till 7.30. Bytte blöja, klädde på, torkade spy och tröstade mitt gråtande barn.
  • Ringde vårdcentralen kl 8.00. Steve och Poppe åkte till jobbet/dagis i samma veva. Fick tag på min husläkare och bokade tid. Satte i linserna.
  • Maja var ledsen ca 9.00-10.00. Ammade, tröstade, torkade spy, bytte Majakläder.
  • Skyndade mig upp, snabbtvätt, fixade frukost, satte igång en tvätt. Maja var hungrig igen vid halv elva.
  • Sminkade mig och åt frukost i sängen medan jag ammade, börjar lära mig tekniken nu. Klar vid elvasnåret.
  • Packade den nya skötväskan vi fick i present på Majas enmånadsdag. Klädde på Maja overall.
  • 11.30 gick vi till MVC för att kolla blt. Kom in vid 11.50. Klart 12.05.
  • Hälsade på Steve på jobbet, åt frukt. Alla gullade med Maja. Ammade och bytte blöja.
  • Hemma igen halv två. Värmde matlåda till mig, Maja sov. Åt vid tvn.
  • Ammade vid tretiden, somnade med bebis på bröstet. Hon spydde mig på halsen.
  • Steve kom hem vid fem, tog loss Maja från mig så jag kunde komma upp. Hängde tvätt, städade, bäddade, åt kvällsmat, vek tvätt.
  • Badade Maja vid sju, det gillar hon! Ammade. Fick besök av Agneta och Madeleine, Maja fick fina bestick i present!
  • Steve tog hand om Maja vid nio så jag kunde gå och duscha bort allt spy. Ammade innan.
  • Gick och la mig halv elva. Nästa amning blir i natt vid tvåtiden.

Namnfrågan

Vi har inte skickat in Majas namn till Skatteverket än. Att hon ska heta Maja i tilltalsnamn är klart, likaså efternamnet. Men vi är inte helt överens om andranamnen. Jag tycker Christina efter mig och min mamma. Steve vill ha nån variant av Karl, kanske Caroline. Det kan bli så att hon får tre förnamn, men inte säkert...

Man har typ tre månader på sig, vi ska sätta oss och diskutera igenom olika förslag om ett tag. Ingen brådska egentligen, bebis har ju fått ett personnummer, ett KANONBRA! Jag är supernöjd! Hennes fyra sista siffror stämmer mycket bra med födelsedagen 091209. Och sånt är ju viktigt... hm hm.

Letter of shame

Det förnedrande brevet har kommit. Det är från soc och handlar om att vi ska fastställa faderskap eftersom jag och Steve inte är gifta. För att göra det måste vi till socialkontoret och jag måste berätta att jag bara hade sex med Steve i slutet av mars, så det är han som är pappan.

Jaja, det är väl bara att bita ihop, tur att jag inte har flera älskare att välja på...

En månad

Idag fyller Maja en hel månad! Det innebär att det har gått 31 dagar sedan jag klämde ut henne, en ofattbart lång tid. Jag har varit Mamma i en hel månad och lärt känna mitt lilla pyre ordentligt. Nu har man koll på de olika skriken (hunger, bajsblöja, smärta, tappat nappen, spy på gång) och ser hur bebis bara blir större och tjockare för varje dag. Börjar bli mer avslappnad med henne, nu kan hon skrika en liten stund utan att jag blir hysterisk t ex.

Eftersom det är en tolftedels födelsedag idag så hade vi kalas. Jag hade köpt massa presenter till Maja, Poppe, Samson och mig och Stefan. Hade bakat bullar och kakor och en tårta, och vi sjöng Ja må du leva och hurrade. Bebis sov, skrek och åt sig igenom hela partyt.

(Vi hade bjudit in både släkt och vänner, men oturligt nog kunde ingen komma. Bättre lycka nästa gång, mer tårta till oss!)


Maja var ledsen (utsvulten)...                    Sedan åt hon...        

... och somnade.                                       Missade sin tårta.

Storebror hjälpte till med paketen.

Tårta med jordgubbsmousse och godispynt!

Gifflar med rosa strössel och marshmallowskakor.

Vaknade till slut i mammas famn :)

Stackars lilla

Nyårsmiddagen var trevlig, jag drack lite alkohol. En cider och ett halvt glas champagne. Tror att jag hann bryta ner det mellan amningarna.

Vi åt hummersoppa och hembakt bröd till förrätt, med bitar av hummer i. Till varmrätt var det färsk, helstekt oxe med potatisgratäng, sparris och två såser. Efterrätten var hemgjord chokladmousse med grädde.

Vid elvatiden fick Maja ont i magen och började skrika sådär otröstligt som man hör talas om. Hon kräktes upp det mesta av mjölken och var bara olycklig. Jossan fick henne lugn efter en kvart och sedan somnade hon tills vi skulle hem halv ett. Illskrek i vagnen hela vägen, kräktes efter amningen och var jätteledsen. Vi testade med magmassage och till slut rann det ut bajs och hon blev lugnare. Fick sova mellan två och sex, sedan somnade hon om till åtta, men nu har hon skrikit lite till på morgonen.

Slutsats: Bebis har fått känslig mage.
Åtgärder: Minifom för bebisar, minskar gaserna. Mamma får sluta äta dåliga saker och ev sluta med mjölkprodukter.
Dåliga saker för Majamagen jag åt igår: Skaldjur, choklad, grädde, potatisgratäng.

Suck... Trist början på nyåret...

RSS 2.0