V 21+0 (=vecka 22)

Tänkte återuppta redogörelserna för vad som händer i magen vecka för vecka. Helt ärligt så är det inte mycket! Bebisen växer mest...

Babyfakta:

I början av denna vecka är fostret 19 veckor gammalt. Det väger 300-400 gram och är ca 26 cm långt från huvud till fot. Nu är det full aktivitet som gäller och det är fortfarande gott om plats i livmodern – så fostret tar ut svängarna ordentligt. Eftersom omgivningen består av vätska så är rörelserna mycket mer graciösa än vad de kommer att vara efter födseln när tyngdlagen omöjliggör vissa av rörelserna eftersom musklerna då inte är tillräckligt starka. Men i livmodern praktiseras både volter, boxning och sparkar.

Mammafakta:

Vissa kvinnor har vid denna tid problem med svullna händer och fötter. Att vara så aktiv som möjligt är bra och hjälper cirkulationen. Att ligga eller sitta med fötterna högt kan också hjälpa. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning.

   Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu 16-18 centimeter.


Egna tankar:

Det sparkas och snurras ordentligt i magen nu, i perioder. Har fortfarande inte vant mig utan stönar till varje gång hon träffar en nerv. Lite jobbigt när man kör bil och bebis vill vända sig... Imorse sparkade hon katten som låg på min mage, han blev lite fundersam :)

   Har inga problem än med svullnader, men ska beställa hem stödstrumpor ändå. Vi står och går hela dagarna på jobbet så det kommer nog vara skönt att ha på sig. 

   Mat är fortfarande äckligt och trist, och jag mår illa i perioder. Men vikten står still i alla fall, går inte ner något mer!

Veckans magbild, lite suddig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0